Telefoonnummer:
024-3224340 voor spoed kies optie 1
Telefoonnummer: 024-3224340 voor spoed kies optie 1

Arts verstandelijk gehandicapten

Nijmegen heeft sinds november 2011 een AVG-praktijk. In deze praktijk worden mensen met verstandelijke beperkingen door een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) gezien en wordt advies gegeven over gezondheid en welzijn. De AVG-praktijk is uniek is voor de regio en is een samenwerking tussen het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael, onderdeel van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, en De Praktijk.

 

Nederland telt ongeveer 150.000 mensen met verstandelijke beperkingen. Het overgrote deel van deze groep heeft een eigen huisarts. Zo heeft een gemiddelde huisartsenpraktijk voor ongeveer 21 (=1%) mensen met verstandelijke beperkingen in haar praktijk. Mensen met verstandelijke beperkingen kunnen voor de meeste medische zorg heel goed bij hun eigen huisarts terecht. De huisarts kan, indien nodig, verwijzen naar een AVG voor advies en ondersteuning.

 

De AVG kent de gezondheidsproblemen waar mensen met verstandelijke beperkingen mee te maken krijgen en is gewend om met hen om te gaan. Daarom weet deze arts waar hij/zij op moet letten. Een AVG luistert goed, heeft meer tijd voor de patiënt, herkent problemen eerder en geeft zorgvuldig advies.

 

De AVG is geen vervanging van de eigen huisarts, maar heeft een aanvullende en consulterende rol. De patiënt  blijft bij de eigen huisarts.